De eerste dagen van februari vieren we Imbolc, en Maria lichtmis. Het is de dag van vrouw Holle. Zij ontvangt de zielen van de overledenen en uit haar bron komen nieuwgeborenen voort. Het begin en het eind. Februari is daarmee het begin van de nieuwe cyclus.

Het wordt nu ook daadwerkelijk lichter en de zonnekracht neemt toe. De aarde ademt uit en het leven komt weer in beweging. Als de temperatuur iets boven de 10 graden komt en de zon schijnt, vliegen de bijen uit hun korven en kasten om een reinigingsvlucht uit te voeren. Ze ontlasten zich in de lucht vlak voor de kasten. Het is een goed teken, want als de bijen door weersomstandigheden niet naar buiten kunnen om zich te ontdoen dan kunnen ze sterven.

Vanaf nu -wanneer de zon naar waterman gaat  kan ook de tuin worden opgeruimd. Alle plant resten en stengels worden weggehaald en kunnen op de kompost hoop. Haksel ze niet, er kunnen immers nog insecten in vertoeven. Natuurlijk bestaat er nog de kans van vorst maar geef de bodem ook de kans om te kunnen opwarmen. Zo kunnen de bedden op je moestuin langzaam maar zeker worden klaargemaakt.  

Terwijl je bezig bent je tuin te ruimen kijk dan eens goed in het rond.

Her en der zie je al wat dapper groen de kop op steken; rozetten van madeliefjes, brandnetel, daslook en hondsdraf. Pluk en eet!

Maak er een lekker soepje of salade van want door het gebruik van voorjaarskruiden wordt het lichaam gereinigd en de geest weer helder.

Hoewel het voorjaar in feite de periode in het jaar is met het minste aanbod aan verse groente, bevatten juist de voorjaarskruiden de krachtigste gezondheid bevorderende stoffen. Dus maak er gebruik van!

En hoe zit het met onszelf? Doen we oefeningen te aarden om te zorgen voor een stevige basis? We zitten nu in de periode van afnemende maan. Maar de krachten nemen toe. Een tijd om te ontluiken.  Alleen zo kunnen jij, je ideeën of doelstellingen de komende periode uitgroeien en bloeien tot iets moois.

Geniet, de lente komt!

IMG 4986