Insectenflats & hotels

Op onze Mengelmoestuin zijn  alle insecten van harte welkom

Op onze Mengelmoestuin zijn alle insecten van harte welkom. Zo hebben we natuurlijk al onze bijenstal met de diverse kasten. Maar het zijn niet alleen de honingbijen die belangrijk zijn. De natuur zit nog vol met duizende soorten andere insecten die ook onmisbaar zijn en alle hulp kunnen gebruiken.
 
Ze spelen een erg belangrijke rol in het biologische evenwicht van de mengelmoestuin. Alleen al als voedsel voor de vele vogels zijn ze onmisbaar. Ook zouden veel planten niet bestaan als vele soorten insecten zoals bv vlinders, bijen, vliegen en kevers deze niet zouden bestuiven. En dan heb je ook nog de nuttige opruimers van onze tuin die bladafval omzetten in voedingstoffen voor de planten, zoals pissebedden.

Je kunt al deze insecten goed lokken en opweg helpen door je tuin bv niet winterklaar te maken, maar plantenresten gewoon te laten staan. Ze nestelen en overwinteren in de holle stengels van planten. Pas als het voorjaar begint kun je de stengels verwijderen. Gooi ze dan op de compostbak..

P1030183
P1030221
P1030177

Insecten zijn zo belangrijk voor je tuin, dat je beter niet spuit. Geen gif of andere chemicalien. Daar doodt je nl alles mee. Dus ook je tuin op de lange duur. Je zult het evenwicht verstoren en last van plagen krijgen. Die moet je dan vervolgens ook weer bestrijden.

Plaats liever boomstronkjes en insectenflatjes. Ze hoeven niet mooi of gelikt te zijn. Dat interesseert een insect niet. Die heeft het het liefst spartaans. Daar kan het zich goed verschuilen en eitjes leggen.
Of maak hangende insectenflats van boomschijven waarin gaten zijn geboord. In deze gaten kunnen onder andere metselbijen hun eitjes leggen. Hou een diepte aan van +/- 3 cm en diverse diktes. Lekker onwillekeurig. Hang ze op het zuid – oosten. Vogels en insecten leven op die richting.
 
Hierboven zie je hoe eenvoudig het kan zijn om insecten onderdak te bieden. Hoe meer de stammen gaan rotten te meer insecten er op af komen. Vervolgens zul je met regelmaat vogels aantreffen die hun maaltje komen halen.. Ook onze kippen nemen de stammen op in hun tuinroute. Er gaat niets boven een maaltje verse pissebedden onder het schors vandaan.
 
In de moestuin kun je aardewerk potjes gevuld met stro of gedroogd gras op een stok plaatsen. Hierin vestigen zich oorwormen en spinnetjes die zich weer te goed doen aan luis en ander klein gespuis. Je kunt ze eventueel ook aan de fruitbomen hangen.
 
Van wijnkistjes kun je ook leuke insectenverblijven maken. Prop deze vol allerhande strooitjes, takjes, bamboostokjes en hollestengels. Stukjes hout erin met wat gaatjes en wat zullen ze tevreden zijn! 
En als de insecten er niet blij mee zijn dan vast de vogels wel! Die slopen elk voorjaar wel enkele insectenverblijven voor de bouw van hun nestjes!
Maar dat geeft niet, het mag.
 
Zelf aan de slag voor je tuin? Hieronder zie je hoe het kan..

Zelf aan de slag voor je tuin?

Hieronder zie je hoe het kan..