De MengelmoesTuin

Een natuurlijke tuin  zonder kippen is bijna ondenkbaar

bord 600
Onze Mengelmoestuin is een natuurlijke fruit & kruid tuin in het hartje van de Krimpenerwaard. Natuurlijk wil zeggen; in overeenstemming met de natuur en niet TEGEN! We houden zoveel mogelijk rekening met de kosmos bij het zaaien en planten en proberen daarbij ook de kringloop binnen onze tuin in stand te houden.
 
Vanzelfsprekend gebruiken we geen gif en bestrijden we niet, gebruiken we geen kunstmest en maken we onze eigen kompost en bladaarde. Her en der op de tuin zijn diervriendelijke houtwallen opgeworpen en rommelige hoekjes gecreëerd waar dieren kunnen schuilen en overwinteren. In de vele heggen huizen talrijke vogels met hun nesten. 

in overeenstemming met de natuur en niet TEGEN !

Alles wat op onze tuin groeit is eet- en of bruikbaar. Over de hele tuin staan vele inheemse bomen en struiken waarvan de wortels, vruchten, bladeren en bessen worden verwerkt tot jam, gelei, kruidenthee en sap.  

Wij telen zo min mogelijk op rij en we proberen een zo groot mogelijke diversiteit te creëren. Alles groeit op de koude grond. Wij maken geen gebruik van kassen of tunnels. Dit omdat wij van mening zijn dat alleen zo de gewassen een kunnen zijn met de kosmos.

Onze kruidentuin staat vol geneeskrachtige, inheemse planten. Verder vind je de wilde kruidenplanten over de gehele tuin verspreidt. Van deze planten worden op kleine schaal thee, zalven, olien en tincturen gemaakt. Deze worden verkocht in ons mengelmoes tuinwinkeltje

Onze Mengelmoestuin is in de eerste instantie bedoeld om zelf van te oogsten en in ons eigen voedsel en onderhoud te voorzien. Maar deze rijkdom willen wij graag delen. En om de tuin in stand te houden verkopen wij eigen oogst producten tijdens Tuin & thee op vrijdagmiddag in het seizoen op de tuin. Ook staan we met regelmaat op diverse markten en fairs .

De Mengelmoestuin is een privetuin. Onze tuin maakt geen gebruik van subsidies. Daar de Mengelmoestuin geen winstoogmerk heeft wordt de gehele opbrengst van de verkochte oogstproducten terug geinvesteerd in ons tuinproject. We zien het als onderdeel van de kringloop.