Boomgaard

Deze boomgaard  is een klein sprookje

De boomgaarden van De MengelmoesTuin .

Op de mengelmoestuin zijn er 4 “boomgaarden”. De eerste boomgaard is redelijk divers en is omsloten door een beukenhaag en een houtwal en ligt op het westen aan een boerensloot. In deze boomgaard staan vierentwintig fruitbomen waaronder een hoogstam. Dat is de kers in het midden van de gaard.  Verder staan er een Cox, James Grieves, Notarisappel, Granny, Yellow, vier Goudreinetten en een Sterke Ellie (stark earliest).
 
De peren zijn vertegenwoordigd door de Conference, St Remy en de Comice. Verder staat er nog een Gieserwildeman en een voor ons onbekende stoofpeer.
Andere fruitsoorten zijn de twee moerbeien, een amandel, pruim en een perzik.
 
Midden door de gaard loopt het verharde tuinpad. Halverwege, net onder de kersenboom staat ons voorjaarszitje. Hier kun je al vroeg in het voorjaar genieten van het zonnetje in de luwte. Het is in dit jaargetijde dat wij hier vertoeven genietend van de bloesem om ons heen..
 
De tweede gaard ligt verderop, halverwege aan het tuinpad voorbij het kruidenatelier. Hier staan rond de 15 fruitbomen met aan de linkerkant een 5 tal pruimenbomen met daartussen rode, zwarte en kruisbessen en Japanse wijnbessen.
De pruimen zijn een Boerenwitte, dubbele Boerenwitte, Hatif, Opal en twee Maribelle. 
Aan de andere kant van het pad staan nog 3 pruimenbomen waaronder een Victoria, Opal, Reine claude en twee kweepeer. De 5 appelbomen zijn een heerlijke Notarisappel, sterappel, Mantet en 2 onbekende ouderwetse appeltjes. De appelbomen zijn allen halfstam. Iets verderop staan nog een oude perenboom, de zoete Brederode. 
 
Net over het bruggetje bevindt zich de derde boomgaard. Hier staan veel oude appel, pruimen en perenbomen. Waaronder de sterappel, Sterke ellie, Glosters, Rode Jonathan, Winston, Mantet, Ingrid Marie en meer.. Deze gaard zal de komende jaren veranderen van samenstelling.
 
De vierde en oudste boomgaard ligt verder aan het pad naar achteren. Behalve enkele enorme hoogstam appelbomen staan er tientallen halfstam appel-, peren- en pruimenbomen. In de boomgaard staan nog bomen van rond de 100 jaar oud en dateert van rond de jaren ’20 vorige eeuw.
 
Enkele soorten zijn;
Ingrid marie, Notaris, sterappel, Taunton Cross, Gloster, Rode Jonathan, Rode Boskoop, Goudreinettes, Cox, Elstar, Glorie van Holland, Ellison’s, Winston, Jonagold, bramleys en Zigeunerin.
De aanwezige peren; Witte Beurre hardy, Kleipeer, Conference, Giesser wildeman, St Remy, Winterriet, Zoete Brederode, Triumph, Legipont en Doyenne. 
De pruimensoorten die er staan zijn; Blue de Belgique, Reine Claude, Kroosjes en de Victoria.

Deze boomgaard is een klein sprookje. De grillige vormen zijn ware natuurlijke kunstwerkjes!! In de lente, als het fluitekruid vol op in bloei staat is het een ware lust voor het oog!!