Compost

De gehele tuin werkt hier door als een kringloop.

Op de Mengelmoestuin maken wij onze eigen kompost. Hiervoor hebben wij verschillende kompostbakken staan. De gehele tuin werkt hier door als een kringloop. Dat zie je terug aan het leven op de tuin.
 
De diverse composthopen worden zorgvuldig opgebouwd. Laag op laag, grof op fijn, vochtig op droog. Met af en toe een laag kruiden zoals kamille of smeerwortel.
De laatste is bv rijk aan stikstofhoudende eiwitten die zeer werkzaam zijn bij de afbraak tot compost.   
De smeerwortel bevat meer kalium dan stalmest en bezit een hoog gehalte aan eiwitten! Zwart goud noemen we de uiteindelijke compost en dat is het ook. Mooie kompost is de ziel van je tuin. De kompost wordt in het vroege voorjaar over de bakken van de moes- en kruidentuin verspreid. 
Behalve planten resten gaat ook de mest van onze kippen op de komposthoop. Ook het houtas van gestookt hout dat geoogst is op de tuin uit onze kachel gaat over het compost mengsel heen. Deze wordt dan in het jaar diverse malen omgezet.
Het resultaat is prachtige compost. Mooi en voedzaam voor de tuin.
 
Wat paardenpoep komt van vrienden waarvan de paarden het hele jaar buiten staan en geen medicijnen krijgen toegediend. Tevens zit door deze poep geen stro vermengd.
De poep wordt door ons gemengd met blad of ander groenafval. Laag op laag krijgt het een jaar de tijd om te composteren, soms langer. Paardenpoep is perfecte bemesting voor de dikke kleigrond van onze Mengelmoestuin

Bladkompost

Al het blad dat we op de Mengelmoestuin verzamelen gaat of op de kompost hoop of onder de struiken in de borders. En natuurlijk als winterdek over onze teeltbakken.
Gelukkig hebben we over vallend blad niet te klagen. We hebben elk jaar bergen blad van allerlei verschillende soorten bomen. En alles gaat door elkaar.
Zelfs het beuken en eikenblad mag erbij. Enkel dit blad zal de grond op langere termijn verzuren maar dat is alleen als je jaar in jaar uit alleen dit blad erop doet. Maar beuken of eikenblad gemengd met ander blad kan echt geen kwaad. 

Met kompost breng je dat later alsnog weer in balans. Een mengeling van verschillende soorten bladeren is altijd beter. Diversiteit.. dat is altijd het sleutelwoord.

Zo maken we dus ons eigen bladkompost. Het is zo simpel en je hoeft er niet veel voor te doen. Enkel geduld hebben. Hark al het blad bij elkaar in een grote korf. Vervolgens laat je het rusten, en rusten en rusten.. klaar is je bladkompost!