Wat zit die natuur toch mooi in elkaar.Want alles wat je nodig hebt is er gewoon, kijk maar om je heen. Het is voorjaar en de krachten gaan stijgen. Overal schiet het groen tevoorschijn. Opeens valt mij het zevenblad, de brandnetel en de frisse dovenetel weer op. Ze zijn er weer, ze roepen ons!

Alhoewel het voorjaar natuurlijk de periode is in het jaar met het minste aanbod van verse groenten is er wel degelijk wat te vinden! Het zijn de wilde voorjaarskruiden die we moeten gaan plukken.

Want juist die voorjaarskruiden bevatten krachtige gezondheid bevorderende  stoffen. Daar heeft ons lichaam echt behoefte aan. Want na een winter hebben zich heel wat afvalstoffen zich in ons lichaam verzameld. Vandaar dat veel mensen last hebben van voorjaarsmoeheid. 

P1220628
IMG 8467

De vasten tijd is er dus niet voor niets. 

Ons lichaam en geest hebben behoefte aan reiniging, vernieuwing, aansterking en energie! Om ons heen groeien heel wat kruiden die juist nu heel krachtig zijn en een bron van goede stoffen zoals mineralen en vitaminen. Door het gebruik van deze voorjaarskruiden wordt ons lichaam gereinigd en de geest weer helder

De brandnetel is bv een mooi constitutie kruid die op het hele lichaam en alle organen zijn werk doet als reiniger en versterker. Hij ruimt op en reinigt, geeft vitaliteit en nieuwe levenskracht. Drink de bovenste bladeren dagelijks als ontbijt thee en eet de blaadjes door de pasta of de soep. 

 

De Berk daarentegen werkt vooral reinigend op de nieren. Thee van het blad is urine afdrijvend. En het is nog lekker ook! Ook de smalle weegbree alweer gezien. 

Die is vooral bloedreinigend en verrijkend en goed bij ontstekingen. 

Het blad bevat veel vitamine C. De lange smalle blaadjes doen het heerlijk in een salade.

En dan natuurlijk het zevenblad. If you can’t beat it, eat it! Het is een verwilderde moestuingroente. Erg wild zelfs, voor sommige te wild! Maar zo gezond. Het bevat veel mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Maar ook vitamine C en caroteen. Je kunt er een pesto van maken. De steeltjes gebruiken bij het maken van een groente bouillon en het jonge blad verwerken in salade of pasta..

Als laatste geef ik je nog de daslook.. Tja waar kan je dat niet voor gebruiken? Bij ons gaat het steevast door de omelet, pasta , nasi, soep en salades.. Het bevat vit C en caroteen. 

De komende tijd hou ik onze tuin in de gaten voor nog meer heerlijk voorjaarskruid. En schroom niet, hup naar buiten en ga plukken!