Een van de meest voorkomende en tevens mijn lievelingsplant is de grote brandnetel. Het is een vaste plant die tot 150 cm hoog wordt. Al vroeg in het voorjaar laat de plant zich zien. Het is een echt voorjaarskruid die perfect past in een voorjaars reinigingskuur. Dan geeft hij vitaliteit, nieuwe levenskracht en warmte, en is een goede reiniger maar is dermate prikkelend dat hij niet geschikt is bij koorts, ontsteking of erg nerveuze mensen.
Bijna iedereen heeft wel een ervaring met de brandnetel. De meeste niet zulke goede. We ontwijken hem graag en sommige zijn er zelfs bang voor.
Hoe vaak ik in het seizoen huilende kinderen bij mijn keuken heb gehad nadat ze geprikt waren door de brandnetel! Sommige in paniek, maar met enkele kon ik praten. Wat voel je nu eigenlijk? Is het echt pijnlijk of gewoon een raar gevoel? Dan gingen we opzoek naar hondsdraf of weegbree om met een blaadje erover te wrijven. Maar ook volwassenen komen gewapend met handschoenen op mijn brandnetelworkshop. Die laten zich niet verrassen! Wat ook goed werkt is een mindset. Dat doe ik ook altijd met muggenbeten. De drang om te krabben weerstaan, niet aanraken. Na een minuut is het voorbijโฆ
De brandnetel is bedekt met brandharen. Dit zijn fijne holle haartjes, die een brandend gevoel geven wanneer de breekbare punt afbreekt. De haren bevatten mierenzuur en andere stoffen die blaren, branderige plekken en jeuk op de huid veroorzaken.
De brandnetel al duizenden jaren wereldwijd in gebruik als voedselgewas en geneeskruid. Bij ons op de mengelmoestuin is de brandnetel gewoon een gewas. Wij eten ervan en telen het voor de oogst van thee. Brandnetelthee. Een betere ontbijtthee is er niet!
Verder kun je de brandnetel toppen (De jonge bovenste bladeren) gewoon eten zoals je bv spinazie eet. Ze kunnen het hele jaar gekookt worden in soepen, sauzen, door roerei of als stamppot. Kortom, elk gerecht en overal waar je wat blad doorheen kan roeren. Gebruik je fantasie en wees creatief. Gekookte brandnetels steken niet.
Ook veel insecten voeden zich met brandnetel zoals vlinders en bijen. De Grote Brandnetel is een waardplant voor de Atalanta, Kleine Vos en de Dagpauwoog. Hele clusters rupsen zie je tegen de tijd dat de eitjes uitkomen hangen aan de planten.
De brandnetel is als geneesplant een constitutiekruid dat werkt op het hele lichaam. Dus op alle organen als reiniger en versterker. Bij hooikoorts helpt het door de aanwezige histamine. Verder bij elke kwaal die baat heeft bij een toevoeging van mineralen (vermoeidheid en zwakte).Een hele bekende is de bloedreinigende eigenschap van de brandnetel die helpt bij het opruimen van gifstoffen (vervuilingen) in het bloed.Het is danReinigend maar ook stimulerend, en werkt dan opbouwend bij bloedarmoede. Ook geeft het een betere doorbloeding van de gewrichten.
Ook voor de huid heeft het een reinigende eigenschap. Zo is het uittrekkend (denk hierbij aan steenpuisten) en helend bij eczemen en allerlei andere huidaandoeningen zoals netelroos, acne, zweren, brandwonden en zelfs ondersteunend bij psoriasis.
Op de urinewegen werkt het stimulerend en reinigend bij vervuiling en blaasontsteking. Het helpt nier en blaasgruis af te voeren. Ook sommige mensen met reuma kunnen baat hebben bij enkele koppen brandnetelthee.
Wanneer pluk je nou de brandneteltoppen? Voor de thee of de soep kan dat het hele jaar door, maar zodra de plant zaad begint te ontwikkelen maai je deze af zodat er nieuwe plant delen ontstaan. Dit kun je zeker tot augustus/sept volhouden. Daarna heeft de plant een steeds kortere levensduur want het wil gewoon zaad maken! Ook het zaad is eetbaar en zit boordevol goede stoffen en mineralen! Beter dan chia zaad! Dus tegen de tijd dat de plant in het zaad gaat schieten, oogst je de zaden.
Eventuele zalf wordt ook van de jonge toppen gemaakt. Deze worden geoogst met afnemende maan.
De zalf kan als trekzalf op vuile wonden, steenpuisten en op reumatische, pijnlijke plekken worden toegepast. Maar ook op muggenbeten en plekken met veel jeuk.ย
De Inhoudstoffen van de brandnetel zijn; Looistoffen , Vitaminen: A, C en D, Bitterstoffen , Mierenzuur (grote reiniger, bevindt zich in de brandharen)
Zeer rijk aan mineralen o.a. calcium, kalium (voor de vochthuishouding), magnesium, koper, silicium, ijzer, Xantophyl en histamine (bevindt zich in de brandharen) Veel chlorofyl (ook de door de EU toegelaten kleurstof E140) Organische zuren
Een paardenmiddel bij winterkou, spit en reuma is overigens het direct op de huid slaan met verse brandnetels.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren. Nog een laatste tip. Vind je het eng of vies om zomaar ergens te plukken? Trek dan op een schoon stuk ergens wat brandnetel uit de grond en plaats deze in een grote pot of teil. Succes verzekerd en je hebt altijd brandnetel bij de hand!