Takken rillen

Op onze Mengelmoestuin staan diverse takken rillen. We maken takken rillen in diverse soorten en maten. Sommige zijn 20 meter lang, andere maar twee meter. Ook de hoogte kan verschillen. Van 2 meter hoog tot maar een meter.

De takken rillen zijn functioneel als afscheiding of zelfs als ‘schutting’. 
En erg handig om je snoeihout in kwijt te kunnen. Maar het heeft nog een veel belangrijkere functie voor de tuin dan dat.
In de takken rillen vinden talloze dieren een schuil- of broedplaats.

IMG 4614
IMG 4615

Vogels vinden er een goede schuilplaats en nestgelegenheid. Met name het winterkoninkje en heggenmus. Datzelfde geldt voor enkele zoogdieren. Talloze muizen, egels, woelratjes en andere dieren hebben er hun onderkomen. 
Diverse Amfibieën en reptielen gebruiken de ril om te overwinteren. Zo’n takken ril is een wereld op zich! Er zijn zelfs enkele vlindersoorten die hun eitjes afzetten op dood hout. Heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takken ril om te schuilen.
Verder is het een prima plek voor schimmels en paddenstoelen om te gedijen.
Zo slaan we dus twee vliegen in een klap. Een mooie habitat voor de dieren en wij als mooie natuurlijke afscheiding om delen van de tuin van elkaar te scheiden.

IMG 4613

Het opbouwen van een takken ril is heel makkelijk en overal toe te passen. 
Zet een dubbele rij palen en bouw daartussen de ril op door er takken tussen te leggen. Je kunt kastanje palen gebruiken of snoei takken. B.v dikke wilgentakken. Deze lopen misschien uit en heb je een geïntegreerde knotwilg.
Onze rillen zijn meer dan 15 jaar oud. Sommige staanders zijn inmiddels verworden tot knotwilgen. Maar de meeste hebben we in de loop der jaren vervangen door kastanje houten palen..

 #mengelmoestuin #natuurlijketuin #takkenril

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *