De paardenbloem

De eerste paardenbloemen laten zich zien. Weer zo’n mooi voorjaars kruid! Bij ons op de tuin staan er vaak al enkele in bloei. De paardenbloem is een typisch voorjaarskruid dat deze maanden overal aanwezig is. Heb je het geluk nog een rozet van paardenbloem bladeren te vinden in je tuin zet er dan meteen een pot overheen. Binnen een 2 tal weken heb je een heerlijke molssla. 

IMG 8970

Natuurlijk kun je ze ook zo eten. Iets wat bitter maar boordevol vitamine C , E en mineralen. De jongere bladeren smaken het best. Om het bittertje eruit te halen leg je ze even enkele minuten in water. Ook de bloemen en de bloemknoppen van de paardenbloem kunnen gegeten worden in bv salade. En natuurlijk de al om bekende paardenbloem honing gelei. Zo leuk om zelf te maken!

De bloem is overigens enkel vers te gebruiken. Gedroogde Paardenbloemen worden pluis…

Om een kruidenthee te maken oogst je het jonge volwassen blad of bloesem. Dat is in het voorjaar het krachtigst. Ook kun je Paardenbloem wortel thee maken. Deze heeft een vrij bittere smaak. Je kan eventueel wat honing toevoegen. Gebruik 2 tot 3 theelepels per kop heet water. Laat afgedekt 15 minuten trekken of laat even meekoken. In het hele vroege voorjaar of najaar oogst je de wortels.

De naam Taraxacum Officinale geeft aan dat het van oudsher een erkend geneeskruid is. Het is een veelvoorkomend geneeskruid. Het werkt nier stimulerend , versterkend en heeft een sterke urine drijvende werking zoals veel voorjaarskruiden. 

Paardenbloem reinigt de blaas, bevordert de aanmaak van urine en stimuleert de nieren en is goed in te zetten bij reuma en jicht.

De paardenbloem is een composiet, een naar boven gerichte bloem. Het neemt de zonnekracht in ontvangst, straalt en geeft levenskracht. Het gebied van de zonnevlecht, de lever en het hart. 

In het hele vroege voorjaar of najaar oogst je de wortels. Ga die tuin in en pluk! Nu is het de tijd..

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *