Madeliefje

Als ik ergens echt blij van word is het wel het madeliefje. Een echte ‘Bellus’ wat mooi of lief betekent. Of meizoentje. Niet dat ze er alleen in mei staat. Nee, tegenwoordig is ze er bijna het hele jaar door! En hoe meer je maait, te meer ze zich zal verspreiden.. dus maai ik veel op sommige stukken waar ik veel loop. Maar het mooie liefje staat niet alleen mooi te wezen op onze mengelmoestuin.

P1220628
P1220628

Het rozetje wordt al vroeg in het jaar gegeten door onze kippen. Dat is goed voor hun spijsvertering. En zelf plukken we de bloempjes voor in de salade of soepgarnering. Ze is bloedreinigend en ontkrampend.

In mei zijn de madeliefjes het sterkst en kunnen ze in de thee. Deze thee kun je drinken om je weerstand te verhogen of slijm aftevoeren bij bv een keelontsteking.

Tevens is mei de maand de tijd om van het madeliefje een huidolie te maken.

Deze werkt verzachtend en ontstekingsremmend. Bij voorbeeld bij een ontstoken huid, slecht genezende wonden of steenpuisten.

Neem hiervoor een basis olie (zonnebloem, olijf, raapolie etc) en verzadig deze met de bloemetjes van de madelief. Dan 6 weken in de zonnekracht op je vensterbank laten trekken zonder deksel en daarna uitzeven. De madelief is een composiet en haalt dus al haar energie en kracht uit de zon. Ze geeft deze af aan de olie.

Maar bovenal, geniet van het madeliefje!!

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *