“Eet daslook in maart en prei in mei, dan is men het hele jaar doktervrij.”
Zo eind februari en begin maart pieken de jonge sappige blaadjes van de daslook boven de grond. Wat een heerlijk kruid! Je ruikt het gewoon staan.. Dat heerlijke frisse loof.
We eten het graag door een roerei salade van de eerste kippen eitjes of om het even wat voor voorjaarssalade!
Maar we gebruiken het niet alleen als spijs kruid want het is een echt voorjaarskruid. Het gaat bijvoorbeeld voorjaarsmoeheid tegen, stimuleert de spijsvertering, is bloed reinigend en is zeer verrijkend voor het lichaam. Het bevat vooral veel vitamine C en ijzer. Je bouwt er dus goede weerstand mee op voor het komende jaar.
Van Daslook kun je zowel de bladeren, later de bloemen (leuk en lekker) en zelfs de bolletjes eten. Maar dat is zonde.. Want die geven immers nieuwe planten voor volgend jaar!
Gebruik het daslook vooral vers. Gedroogd verliest het zijn smaak en werking. Juist dit soort voorjaarskruiden bevatten krachtige gezondheid bevorderende stoffen. Daar heeft ons lichaam echt behoefte aan. Want na een winter hebben zich heel wat afvalstoffen zich in ons lichaam verzameld.
Met daslook kun je een lekkere kruidenboter of een daslook pesto maken. Een bos daslook blad met olie, zout en parmezaanse kaas en walnoten vermengen tot een smeuรฏge pasta. Zo lekker!
Of Daslook olie: Doe fijngesneden daslook in een pot en giet hier vervolgens een mooie olijfolie over heen. Het moet goed onderstaan. Vervolgens de pot goed sluiten en op een warm plekje zetten. Af en toe even schudden. Na enkele weken heb je een heerlijke spijsolie!
Bij darmklachten neem je gewoon een eetlepel van deze olie.ย
Daslook is een heerlijk voorjaars gewas om te wildplukken. Je kan er zo ontzettend veel mee in de keuken. Ik kan er niet genoeg van krijgen in het seizoen. Het is een waar voorjaarskruid. Alles is te gebruiken. Blad, bloemen en de knolletjes. Bijvoorbeeld in pesto, salades, soepen, stampotje daslook, brood noem maar op.
Daslook leent zich ook prima om te fermenteren. Hiervoor heb je een pot van ongeveer 400 ml nodig en 400 gram daslook. Spoel de daslook af maar droog het niet. neem vervolgens wat zout (3 %) en kneus vervolgens het blad. Je kunt het blad makkelijk scheuren. Daarna even een uurtje laten rusten zodat het zout de kans krijgt om vocht te onttrekken van de daslook en het flink slinkt. Stop vervolgens de bladeren in een schone beugelpot, duw ze flink aan en giet het zoute vocht uit de kom er bij. De daslook is dan als het goed is net onder het vocht bedekt. Doe het deksel erop deksel en zet ik de daslook voor ongeveer 2 weken op kamertemperatuur weg. Draai dan dagelijks 2x per dag de pot even kort op de kop. Zo komt de fermentatie goed op gang. Nadat de fermentatie zover klaar is even proeven of je de smaak hebt bereikt en zet je de pot op een koele plaats weg. Eenmaal geopend bewaar je hem in de koelkast. Zorg dat de daslook in het vocht blijft.