zevenblad

Voor de een een zegen, bij de ander veroorzaakt het vlekken in de nek.

Zevenblad is een verwilderde moestuin groente. De Romeinen hebben destijds het zevenblad naar hier meegenomen om de soldaten van verse groenten te voorzien. 

Zevenblad bevat mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Maar ook vitamine C, caroteen en kiezelzuur. We noemen het ook wel ‘armelui- spinazie’ want daar smaakt het een beetje naar. Dat konden de soldaten goed gebruiken om gezond te blijven. Want het groeit overal. Is het je wel eens opgevallen dat slakken geen zevenblad eten?

694 1

Veel mensen hebben een hekel aan zevenblad, vooral in hun siertuin. Maar eigenlijk is het een hele goede (smakelijke) bodembedekker. Het is een echte schaduw plant.

In onze natuurlijke eetbare Mengelmoestuin staat deze vol op. Sterker nog.. We hebben het juist verder uitgeplant! En waar ik het niet wil hebben, maai ik er overheen..

We gebruiken het zevenblad in stoofschotels, soep en salades, maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Eigenlijk overal waar je spinazie in zou verwerken. Rauw smaken jonge verse bladeren het lekkerst. Gedroogd smaakt ze naar peterselie. De steeltjes vries ik vaak in om later fijn gemalen in bouillon te gebruiken. Maak eens een pesto, of een smoothie, thee of soep.

Zodra de bloemen verschijnen stop ik met het oogsten. Het blad wordt dan erg bitter. Maar de bloemen des te mooier! Het zaad gebruik ik in kleine hoeveelheden nog in de soep of sauzen. En de bloemen soms op de vaas..

Het zevenblad heeft een sterk urine-afdrijvende werking. Reumatische- en gewrichtspijnen kunnen worden verlicht door het gebruik van zevenblad. Daarvoor kun je het goed gebruiken voor de thee.  Je neemt dan de jonge bladeren van de zevenblad. Hierin zitten de meeste geneeskrachtige stoffen van het plantje. De thee even goed laten trekken. Ook omslagen van gekneusde zevenblad bladeren werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.

🍃En.. nu we het er toch over hebben, is zevenblad een waardplant voor veel verschillende vlinders. Dus wie nou nog een hekel heeft aan zevenblad??🍃

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *