zwarte bessen

Een super struik voor in je tuin en je kunt er heerlijk van oogsten. De bessen, het blad en de knoppen. 

Voor en na de bloei van de zwarte bessen struik oogsten we het bovenste blad. Bessen blad is heerlijk in de thee.  Het is niet alleen heerlijk maar ook nog eens erg gezond.  

IMG 3852
IMG 0065

Je kunt het nemen bij urineweg infecties, nier- en blaasstenen en spijsverteringsklachten. Het is één van de beste nier kruiden. 

Het is urine afdrijvend, ontsteking werend op de gewrichten en helpt bij oedeem. Het is bekend dat blad van de zwarte bes de functie van de bijnierschors stimuleert. Daardoor worden meer ontstekingsremmende hormonen aangemaakt die verlichting kunnen geven bij reumatische aandoeningen, zoals artrose en reumatoïde artritis. 

Mensen met jicht hebben een teveel aan urinezuur in het bloed, dat vervolgens als kristallen in de gewrichten neerslaat en voor pijnlijke ontstekingen zorgt. Zwarte bes blad bevordert de afbraak van urinezuur. Het Zwarte bessen blad kun je gebruiken tijdens een voorjaarskuur. Bij inname van de bes of aftreksels van het blad wordt het lichaam gezuiverd.

De knoppen van de zwarte bes werken trouwens nog sterker dan het blad bij ontstekingen. Hiervan en van het jonge blad maken wij de tinctuur ribes.

Maar weet je, het is ook nog eens gewoon lekker!

Hoe maak je de thee?

Maak een zwarte bessenblad thee van 1 – 2 theelepels blad per kop warm water. 10 minuten laten trekken.

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *